Så slipper du myggen i sommar

Slipp myggen! Vi har tipsen för dig som vill njuta av sommaren utan stick och kli.

Mygg gillar fukt och dras till vattensamlingar och våtmarker. Strålande solsken, höga temperaturer och stark blåst gör flera av våra svenska arter mindre aktiva. När myggen söker blod, vilket bara honorna gör, drar de sig till värme och koldioxid, vilket bildas när vi människor andas. Myggor skapar allmän irritation och begränsar möjligheten att njuta av ljumma sommarkvällar utomhus.

Tips för dig som vill slippa myggor och bett

  1. Bär ljusa kläder. Myggor dras till mörka färger, så välj ljusa kulörer och gärna löst åtsittande kläder som kan göra det svårare för myggan att sticka.

  2. Använd myggmedel. Myggmedel på de synliga delarna av kroppen är ett bra hjälpmedel. Kolla efter medel innehållande DEET, vilket är en kemisk substans som visat sig ha stor effekt när det kommer till myggbekämpning. Läs på förpackningen innan du smörjer in ditt barn. Vissa medel lämpar sig bara för vuxna.

  3. Håll myggen utomhus. Insektsnät till fönster och dörrar hjälper dig att stänga myggen ute. Täck barnvagn och barnsäng med nät om du har små barn.

  4. Avskräck med doft. Mygg gillar inte citrusdoft, så att tända ett myggljus kan vara en god idé. Lavendel, rosmarin och fläder sägs också avskräcka mygg, precis som rök i alla former. 
Alkohol får emellertid kroppen att utsöndra mer koldioxid, som myggen gillar. Även svett kan attrahera myggen.

  5. Elda kaffe. Ett gammalt husmorsknep mot mygg är att torka kaffesump och använda som rökelse. Lägg den torra sumpen i en skål eller på en bit folie och tänd på. Eventuellt kan du blanda ut med färska lagerblad som också avger en doft som myggorna ogillar.

Tips! Försök att inte klia på dina myggbett! Det förvärrar klådan och kan leda till infektioner. Lindra genom att kyla bettet med en isbit eller smörja med kylbalsam, alsolsprit eller salubrin.

När myggproblemen är stora

I vissa delar av landet är mygg ett stort problem sommartid. Vi har samlat några råd för dig som behöver extra hjälp i bekämpningen av mygg.

  • Börja din myggbekämpning i tid. Mygg fortplantar sig i cykler och äggen kläcks oftast i anslutning till vatten. Det kan ta 2–3 veckor innan du ser resultat, så ha tålamod.

  • Mygg dras till vatten, och även en liten pöl eller en hink kan räcka som yngelplats. Var därför noga med att undvika onödiga vattensamlingar.

  • Håll trädgården fri från täta buskage och sly, och klipp gräset så kort som möjligt.

  • Myggfångare är en god investering vid stora myggproblem. Fällorna, som lockar till sig myggen genom att efterhärma människans utandningsluft med koldioxid och värme, finns för både inom- och utomhusbruk. Beroende på dina behov finns fällor som täcker områden upp till 4000 kvadratmeter.

  • Med hjälp av oktenoltabletter (ett i naturen vanligt förekommande ämne som förstärker koldioxidens lockverkan) får du en optimal effekt av din myggfångare.